Itse tehdyt “liha”piirakat ovat todella herkullisia, eikä niiden valmistaminenkaan hirveän vaikeaa ole, vaikka piirakoiden valmistamisessa on monta vaihetta. Maku kuitenkin voittaa vaivannäön. Tällaisia kun ei saa tavalliselta nakkikioskilta ; ) Jos haluat piirakoista vieläkin ruokaisampia, voit lisätä täytteeseen keitettyä riisiä ja tarjoilla piirakat soijanakeilla ja paistetulla kananmunalla höystettynä.
Taikina:
3dl maitoa
0,5dl ruokaöljyä
5-6dl vehnäjauhoja
2dl grahamjauhoja
1tl sokeria
2tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää maidon sekaan öljy. Lisää kuivat aineet vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta vähintään puoli tuntia lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
Täyte:
2dl tumma soijarouhetta
2,5dl kasvislientä
1 sipuli
mustapippurirouhetta
jauhettua valkopippuria
paprikajauhetta
suolaa
ruokaöljyä
Kiehauta kasvisliemi ja turvota siinä soijarouhe. Sillpua sipuli. Kuullota sipulisilppua runsaassa öljyssä ja lisää turvotettu soijarouhe ja mausteet. Paista hetken aikaa seosta koko ajan sekoittaen. Tarkista täytteen maku. Jäähdytä täyte jääkaapissa ennen piirakoiden täyttämistä. Täyte onkin hyvä valmistaa ensimmäiseksi, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla.
Piirakat:
Kauli nostatettu taikina noin 1,5 cm paksuksi levyksi. Jaa taikina 9 yhtäsuureen palaan. Laita jäähtynyt täyte taikinaneliöiden keskelle. Taita taikinapalat kulmittain kolmioiksi ja painele kiinni. Leikkaa pizzaleikkurilla ylimääräiset taikinareunat ja painele reunat haarukalla tiukasti yhteen. Painele piirakoiden pintaan reikiä. Nostata piirakoita liinan alla noin puoli tuntia. Keitä piirakat upporasvassa kauniin ruskeiksi. Valuta ylimääräinen rasva piirakoista talouspaperin päällä. Peitä valutetut piirakat liinalla, jotta niiden kuori pehmenee. Tarjoile sellaisenaan, tai soijanakkien, kurkkusalaatin, sinapin ja ketsupin kera.
Vastaa