Itsetehty pizzakastike kruunaa kotona tehdyn pizzan. Pizzakastiketta kannattaa tehdä samalla kertaa isompi määrä ja säilöä loppu kastike kuumana säilykepurkkeihin. Kuuma kastike umipoi säilykepurkin ja valmis pizzakastike säilyy huoneenlämmössä seuraavaa käyttökertaa varten.
Pizzakastike: (noin 6 uunipellilliseen pizzaa)
2 prk Tomaattimurskaa
2 keskikokoista sipulia
1 ruukkubasilika
2 chiliä
Oreganoa
Kasvisliemijauhetta tai -kuutioita
Mustapippuria (rouhittuna)
Oliiviöljyä
3-4 dl Vettä
vähän sokeria 1-2 tl
Silppua sipulit ja chilit. Revi basilikan lehdet. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos kattilaan ja keitä vähintään tunti, mielellään pidempään. Purkita kuumana lasipurkkeihin, sulje kansi ja anna jäähtyä. Muista, että chilin kapsaisiini on rasvaliukoinen ja tarvii maistuakseen rasvaa, siksi kastikkeeseen kannattaa lisätä keittovaiheessa oliiviöljyä. Sokeri puolestaan pehmentää tomaatin voimakkuutta.
Pizzataikina:
2,5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 dl durum-vehnäjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
tilkka oliiviöljyä
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42ºc). Lisää kuivahiiva ja durum-vehnäjauho, tilkka oliiviöljyä ja sekoita. Laita taikinakulho yleiskoneeseen ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Jatka vaivaamista vielä muutama minuutti, jotta saat taikinaan kunnon sitkon. Anna taikinan nousta ainakin kaksinkertaiseksi ennen sen työstämistä pellille. Kun taikina on noussut jaa se kahteen osaan ja pakasta taikinasta toinen puoli tulevaa käyttöä varten.
Tomaatti-Mozzarella-Pestopizza:
3-4 Tomaattia siivutettuna
Pizzajuustoraastetta
Pestokastiketta
n. 200g Tankomozzarellajuustoa siivutettuna
Lämmitä uuni 225 asteiseksi. Kauli pizzataikina uunipellin kokoiseksi ja siirrä leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Levitä pizzapohjan päälle jäähtynyt pizzakastike ja ripottele päälle pizzajuusto. Levit juuston päälle tomaattisiivut, tomaattisiivujen päälle pestokastiketta ja mozzarellasiivut päälimmäiseksi. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia. Anna pizzan vetöytyä pari minuuttia ennen tarjoilua ja nauti ; )
Vastaa