Chilien sadonkorjuun kunniaksi päätin tehdä Chili con Carnea ilman lihaa eli Chili sin Carne seitanista. Mausteinen “liha”pata maistuu mainiosti syysaterialla riisin kera tarjoiltuna. Jäljelle jääneestä kastikkeesta taikoo helposti vaikka maukkaita lämpimiä voileipiä seuraavana päivänä. Paahtoleivän siivulle kastiketta, juustoraastetta pintaan ja uuniin paistumaan. Seitan (vehnäliha) sopii mainiosti lihapatoihin lihan korvikkeena. Seitan perustaikina on helppo ja nopea valmistaa. Sitä voi valmistaa kerralla isommankin määrän ja pakastaa, joko leikkeinä tai suikaleina myöhempää käyttöä varten.

Seitan:

2,5 dl kasvislientä

0,5 rkl Marmitea (hiivauutetta)

tilkka liquid smoke-savuaromia

ruokaöljyä

n. 2 dl vehnägluteenijauhoa

n. 1 dl garam jauhoa (kikhernejauhoja)

rouhittua mustapippuria

chilijauhetta

oreganoa

basilikaa

Chili sin Carne:

500 g seitania suikaloituna

1 keltasipuli

1 punasipuli

1-2 valkosipulin kynttä

3 dl kasvislientä

1 purkki tomaattimurskaa

1 purkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

5-6 chilipalkoa

1,5 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

1 rkl fariinisokeria

2 dl punaviiniä

rouhittua mustapippuria

ripaus kanelia ja garam masalaa

Valmista ensin seitan-taikina. Kiehauta kasvisliemi lisää Marmite, sekoita ja anna liemen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen liemeen hieman ruokaöljyä ja savuaromia. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet nesteeseen ja vaivaa taikina valmiiksi mielellään monitoimikoneessa. Jos taikina tuntuu löysältä lisää joukkoon gluteenijauhoja ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on sopivan sitkeää. Lisää vielä hieman öljyä ja ja jatka hetki vaivaamista. Nosta taikina leikkuulaudalle ja anna sen hetken levätä ennen suikaloimista.

Silppua sipuli ja valkosipuli. Leikkaa pitkät chilit keskeltä halki ja poista siemenet. Silppua halkaistut ja putsatut chilit suikaleiksi. Kiehauta kasvisliemi ja lisää sekaan tomaattimurska. Kuullota sipuleita ja chilejä hetki paistinpannulla ja lisää ne liemen joukkoon. Lisää kastikkeeseen kaakaojauhe ja fariinisokeri, sekä punaviini, mausteet ja laita kastike hautumaan. Paista seitankuutioita paistin pannulla öljyssä ja mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Kun seitan saa rapean pinnan lisää se kastikkeen joukkoon ja anna hautua vähintään puoli tuntia. Lisää joukkoon pavut tomaattikastikkeessa ja hauduta vielä hetki. Tarkista maku ja tarjoile keitetyn riisin kera.