Bolognesekastike

yhteen uunipellilliseen pizzaa, tai lasagneen.

2,5 dl soijarouhetta
2,5 dl kasvislientä
2 purkkia tomaattimurskaa
1 iso sipuli
1 Habanero-chili, (tai miedompaa chiliä)
2 porkkanaa raastettuna
(Valkosipulia maun mukaan)
loraus oliiviöljyä
Mausteita: Mustapippuria, basilikaa, oreganoa ja suolaa

Turvota soijarouhe kiehuvassa kasvisliemessä. Silppua sipuli ja chili (varo, habanero polttaa pitkään sormissa, joten on hyvä käyttää kumikäsineitä sitä pilkkoessa). Raasta pestyt porkkanat. Kaada tomaattimurska kattilaan, lisää tilkka vettä. Lisää sipuli, chili, porkkanaraaste, rouhittu mustapippuria, basilika, oregano ja mahdollinen valkosipuli. Keitä noin puoli tuntia, kunnes seos on kiehunut kasaan. Lisää soijarouhe, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Bolognese kastiketta voi käyttää monissa eri tarkoituksissa. Sillä voi esim. täyttää ohukaisia, tacoja ja tortilloja. Siitä voi tehdä lämpimiä voileipiä. Sitä voi käyttää pizzan täytteenä tai sitä voi syödä sellaisenaan pastan kera. Anna mielikuvituksesi lentää. Lopun voi myös mainiosti pakastaa annosrasioihin.
Lasagne levyjä
50 g voita
1 litra maitoa
3-4 rkl vehnäjauhoja
300 g juustoraastetta
Mausteita: Muskottipähkinää, valkopippuria, suolaa

Keitä Bolognese kastike yllä olevan ohjeen mukaan. Sulata voi kattilassa, raasta 1/3-1/2 muskottipähkinää voin sekaan ja lisää hieman valkopippuria ja suolaa. Ripottele jauhot sekaan ja turvota niitä hetki. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Kun kaikki maito on lisätty ja seos saostunut lisää seokseen 250 g juustoraastetta. Keitä kunnes juusto sulaa. Voitele vuoka ja lisää vuokaan kerroksittain kastikkeita ja lasagnelevyjä. Aloita ensin Bolognese kastikkeella, sitten lasagne levyillä. Jatka kerroksittain, Bolognese kastike, juustokastike, lasagne levyt kunnes vuoka on lähes täynnä. Pasta turpoaa, joten jätä sille vuokaan tilaa. Päällimmäiseksi kerrokseksi juustokastike, jonka pinnalle loput juustoraasteesta ripotellaan. Paista 200 asteessa, uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä pöydällä n. 10-15 min peitettynä ennen tarjoilua.
Vihje: Älä laita kastikkeita kovin paksua kerrosta kerroksiin, muuten lasagnesta tulee liian kostea. Juusto ja Bolognese kerrosten tulisi erottua kuvan osoittamalla tavalla lasagnea leikatessa.