En tiedä olenko omituinen, mutta olen nuorena pitänyt kotona tehdystä sianlihakastikkeesta. Mielestäni se on kotiruokaa perinteisimmillään. Nykyään varmaan tuskin kukaan enää tekee tätä perinneruokaa, joten mielestäni oli puolusteltua tuoda tänne oma versioni “läskisoossista”. Kun mietin mitä raaka-ainetta voisin käyttää sianlihan asemasta, tuli ensimmäisenä mieleeni Hälsans Kök vegebitar, jota olen käyttänyt muissa “liha”ruukuissa ja -kastikkeissa. Koska niitä ei nyt ollut saatavilla käytin tähän reseptiin Hälsans Kök fileitä. Fileet on valmistettu soija- ja vehnäproteiinista ja ovat täysin käyttövalmiita sellaisenaan.

“Läskisoossi”

3-4 annosta

1 paketti Hälsans Kök fileitä

1 iso sipuli

voita paistamiseen

2 rkl vehnäjauhoja

rouhittua mustapippuria

3-4 dl kasvislientä

(suolaa)

Hienonna sipuli. Kuutioi fileet. Keitä kasvisliemi. Sulata voi paistinpannussa, lisää sipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää filekuutiot ja paista hetki. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita. Älä anna jauhojen ruskistua. Lisää kasvisliemi ja hämmennä kastike tasaiseksi. Mausta pippurilla ja tarkista suola.

Perunamuusi

4 annosta

n. 1 kg jauhoisia perunoita

50g voita

2,5 dl maitoa

suolaa

Kuori ja kuutioi perunat. Huuhtele perunakuutioista liika tärkkelys. Laita perunat kattilaan ja vettä sen verran että kuutiot peittyvät. Kun perunat kiehuvat lisää suolaa keitinveteen. Keitä kuutiot kypsäksi ja kaada vesi pois kattliasta. Lämmitä maito mikrossa ja lisää voi sekaan. Kaada kuumat perunakuutiot yleiskoneen kulhoon ja survo perunat soseeksi. Yleiskoneen vatkaimella saat perunamuusista kuohkeaa. Lisää maito ja voi vähitellen, kunnes muusi on sopivan paksua. Lisää suolaa maun mukaan.

Tarjoile “läskisoossi” ja perunamuusi maustekurkkujen ja punajuuriviipaleiden kera.